Odsávací vakuový zvon (vývěva) na uchování potravin a zavařování
Kód: A0088Detailní popis produktu
K čemu odsávací vakuový í zvon slouží?
Vakuovací zvon slouží k vytvoření podtlaku (vakua) v zavařovacích sklenicích různých druhů a velikostí.
Je určen k rychlému a spolehlivému uzavírání sklenic při konzervaci (zavařování) ovoce a zeleniny a uchovávání potravin ve vakuu.
Pomocí vývěvy se vytvoří podtlak ve sklenici a víčko se pevně přisaje k hrdlu sklenice. Jedná se o nejšetrnější a nejspolehlivější způsob zavařování a uchovávání potravin ve vakuu.
Video - práce s odsávacím zvonem
Veškeré informace o výrobku ke stažení: https://www.uschovna.cz/zasilka/BK4IKUBDUIX8G5NC-CEW/
Jaké sklenice používáme:
Vhodné jsou sklenice:
- OMNIA o objemu od 0,2l do 0,7l
- Šroubovací (twistové) o objemu od 0,2l do 0,7l
- PANO sklenice (obsah 3,6 l) – zvon je kónický a nasadí se na hrdlo sklenice
- Starší typy sklenic:
- "rýhovka" s gumičkou, skleněným víčkem a kovovým pérkem
- "masovka" s gumičkou, skleněným víčkem a plechovým šroubovacím víčkem
Materiál: plast, nerez
Barva zvonu: bílá, světle fialová, vínově červená, hráškově zelená
Spodní průměr zvonu: 15 cm
Výška zvonu: 18,5 cm
Celková výška: 37 cm
Jak správně zavařovat najdete na:
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10658625776-polopate/217562220400026/video/568951
https://www.youtube.com/watch?v=jlOYVeNrUAs
https://www.youtube.com/watch?v=1oq0CgGsUZw
Jak správně zavařovat?
Hobby naší doby - Zavařujeme II
POUŽITÍ VAKUOVÉHO ZVONU
1. Zavařování horkých, vroucích produktů (džemy, marmelády, šťávy, vývary...)
Vroucí surovinu plníme ihned do připravených sklenic (víčka OMNIA, šroubovací – twist), hrdlo sklenice očistíme vlhkou utěrkou a ihned sklenici zavíčkujeme:
- A. na sklenici volně položíme víčko OMNIA, na něj položíme zavařovací krytku a pak víčko s krytkou ke sklenici upneme upínací sponou
- B. nebo na sklenici položíme víčko OMNIA a víčko mechanicky zamáčkneme zavařovací hlavou
- C. nebo sklenici uzavřeme šroubovacím víčkem – víčko lehce našroubujeme
Po uzavření sklenice odsajeme vývěvou vzduch z prostoru zvonu a vložené sklenice (8-15 tahů pumpou dle velikosti sklenice). Víčko na sklenici se po odsátí vzduchu pevně přisaje k hrdlu sklenice a lehce prohne.
Obsah sklenice by se neměl po odsátí vařit – podle toho ubíráme nebo přidáváme počet tahů vývěvy.
Po odsátí sklenice nezavařujeme v zavařovacím hrnci.
Sklenice necháme volně zchladnout, sklenice neotáčíme dnem nahoru.
2. Zavařování produktů v zavařovacím hrnci
Sklenice naplníme surovinou, hrdla sklenic očistíme vlhkou utěrkou, sklenice zavíčkujeme:
- A. na sklenici volně položíme víčko OMNIA, na něj položíme zavařovací krytku a pak víčko s krytkou ke sklenici upneme upínací sponou
- B. nebo na sklenici položíme víčko OMNIA a víčko mechanicky zamáčkneme zavařovací hlavou
- C. nebo sklenici uzavřeme šroubovacím víčkem – víčko lehce našroubujeme
Naplněné, uzavřené sklenice dáme do zavařovacího hrnce a zavařujeme běžným způsobem.
Po vytažení z hrnce položíme horkou sklenici na rovnou podložku, přiklopíme odsávacím zvonem a ještě zatepla odsajeme ze sklenice přebytečný vzduch (8-15 tahů vývěvou dle velikosti sklenice).
Pomocí odsávacího zvonu vytvoříme ve sklenicích několikanásobně větší podtlak než při běžném zavařování.
Víčko na sklenici lépe drží a více těsní k hrdlu sklenice.
Obsah sklenice by se neměl po odsátí vařit – podle toho ubíráme nebo přidáváme počet tahů vývěvy.
Sklenice necháme volně zchladnout, sklenice neotáčíme dnem nahoru.
3. Skladování a uchování potravin ve vakuu
Používáme běžné zavařovací sklenice. Víčko OMNIA stačí pouze položit na hrdlo sklenice nebo šroubovací (twist) víčko pouze lehce našroubovat. Následuje odsátí vzduchu vývěvou ( 25-30 tahů). Víčko se přisaje k hrdlu sklenice vytvořeným podtlakem.
URČENO:
1. KRÁTKODOBĚ - odsátí vzduchu vývěvou z naplněné a zavíčkované sklenice za studena
- uchovávání běžných potravin – používá se při opakovaném otvírání a uzavírání sklenic se sýry, uzeninami, ovocem, zeleninou, pečivem, kyselými okurkami, již otevřenou majonézou, džemy .....
- uchovávání sušeného ovoce, hub, bylinek, koření, mouky, rýže...
2. DLOUHODOBĚ - odsátí vzduchu vývěvou z naplněné a zavíčkované sklenice za tepla
- uchovávání sušeného ovoce (křížaly, švestky, meruňky), hub, ořechů,...
- Doporučujeme tepelnou úpravu:
- Potraviny nasypeme volně na plech a vložíme do trouby společně s prázdnými sklenicemi (obsah sklenice 0,3 l, 0,7 l nebo 3,6 l). Oboje společně zahřejeme přibližně na 80-90°C. Po dokonalém zahřátí vyjmeme sklenice z trouby a naplníme je prohřátou surovinou, ihned zavíčkujeme a odsajeme vzduch ze sklenic vakuovacím zvonem.
- Uložením potravin do sklenic a jejich uzavřením do vakua zabráníme navlhnutí, vysychání, žluknutí a přístupu škůdců. Prodlužuje se životnost a kvalita takto uchovávaných potravin.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.